Συνοδευτική Επιστολή

Η Συνοδευτική Επιστολή

Ένα επαγγελματικό Βιογραφικό Σημείωμα πρέπει να συνοδεύεται από μια καλώς επιμελημένη επιστολή. Με αυτόν τον τρόπο, επιδεικνύετε μία πιο επαγγελματική στάση στην αναζήτηση εργασίας και εκφράζετε με σοβαρότητα το ενδιαφέρον σας για απασχόληση σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Η συνοδευτική επιστολή δημιουργεί μία αίσθηση προσωπικής επαφής καθώς να απευθύνεται κάθε φορά σε έναν συγκεκριμένο εργοδότη. Για κάθε θέση εργασίας λοιπόν πρέπει να συντάσσετε μια διαφορετική επιστολή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της δουλειάς την οποία διεκδικείτε.

Με τη συνοδευτική επιστολή συνδέετε την εκπαιδευτική και επαγγελµατική σας κατάρτιση µε τις συγκεκριµένες αρµοδιότητες της θέσης εργασίας, την οποία διεκδικείτε. Ουσιαστικά σας δίνει την ευκαιρία να συστήσετε τον εαυτό σας, να παρουσιάσετε συνοπτικά τα προσόντα σας, με έμφαση στα σημεία που ευνοούν την υποψηφιότητά σας, ώστε να πείσετε τον αναγνώστη (εργοδότη) να διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα. Σ’ αυτήν, αναφέρονται σε πρώτο πρόσωπο, οι επαγγελματικοί σας στόχοι, οι επιδιώξεις και τονίζονται οι ικανότητες οι οποίες θα ενδιέφεραν περισσότερο τον εργοδότη "υπογραμμίζοντας" συγκεκριμένα στοιχεία του βιογραφικού σας. Εξηγείτε τι έχετε να προσφέρετε εσείς στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, γιατί σας ενδιαφέρει και θέλετε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς και τους λόγους που πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/-η για μία συγκεκριμένη θέση.

Όπως το βιογραφικό σας, έτσι και η επιστολή αποτελεί δείγµα της δουλειάς που µπορείτε να προσφέρετε. Για το λόγο αυτό πρέπει να χαρακτηρίζεται από επαγγελµατισµό και να αναδεικνύει τις εκτελεστικές σας ικανότητες. Εάν είναι προσεκτικά γραµµένη και περιλαµβάνει τις σωστές πληροφορίες, τότε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε μια καλή αρχική εντύπωση.

Χρήσιμες οδηγίες σύνταξης της Συνοδευτικής Επιστολής

Απευθύνετε την επιστολή σε συγκεκριµένο πρόσωπο της εταιρίας ή του φορέα που σας ενδιαφέρει, το οποίο θα είναι ενδεχοµένως υπεύθυνο για την πρόσληψή σας. Προσπαθήστε να µάθετε - εάν δεν το γνωρίζετε ήδη - το όνοµα, τον εργασιακό τίτλο του υπεύθυνου που θα στείλετε την επιστολή σας. Το προσωπικό στοιχείο, επιτυγχάνεται με την προσφώνηση του λήπτη. Αποφύγετε να απευθυνθείτε απρόσωπα στην εταιρία.

Αναφερθείτε στην πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριµένη θέση εργασίας (π.χ. αγγελία σε εφηµερίδα, προκήρυξη κ.α.). Μη διστάσετε να αναφέρετε το όνοµα αυτού που σας παρέπεµψε στη θέση εργασίας, εάν είναι εργαζόµενος του φορέα στον οποίο απευθύνεστε και αφού πάρετε τη συγκατάθεσή του.

Αναφέρετε τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Αν δεν υπάρχει συγκεκριµένη θέση εργασίας προσδιορίστε εσείς το είδος της εργασίας που σας ενδιαφέρει.

Διευκρινίστε ότι γνωρίζετε κάποια πράγµατα για την εταιρεία ή το φορέα στον οποίο απευθύνεστε, τι κάνουν και γιατί τους επιλέξατε.

Μην υποθέτετε ότι ο εργοδότης µπορεί να συσχετίσει τον τίτλο του πτυχίου σας µε τους στόχους και τις αρµοδιότητες της εργασίας.

Αναφέρετε συνοπτικά τις ικανότητές σας για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει, εστιάζοντας σε σηµαντικές δεξιότητες, τις οποίες αναφέρετε ήδη στο βιογραφικό σας.

Αναφέρετε ξεκάθαρα αυτό που ζητάτε και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε.

Μην ξεπεράσετε τη µία σελίδα και ακολουθήστε την τυποποιημένη μορφή ενός επαγγελµατικού γράµµατος.

Το ύφος της επιστολής πρέπει να αντανακλά πάντα το δικό σας στυλ γραφής και την προσωπικότητά σας. Θυμηθείτε ότι η συνοδευτική επιστολή καθρεφτίζει τον εαυτό σας, γι' αυτό µην αντιγράψετε την επιστολή κάποιου άλλου.

Επιβεβαιώστε ότι έχετε εξηγήσει στον πιθανό σας εργοδότη τι πρέπει να κάνει για να έρθει σε επαφή µαζί σας.

Χρήσιµη συµβουλή: Δακτυλογραφήστε την Επιστολή σε καλή ποιότητα χαρτιού Α4 και διορθώστε όλα τα ορθογραφικά και τα γραµµατικά λάθη ή τα λάθη της εκτύπωσης. Φροντίστε να στείλετε το πρωτότυπο κείµενο της δακτυλογραφηµένης επιστολής µε την χειρόγραφη υπογραφή σας και κρατήστε για σας ένα φωτοαντίγραφο.

© Copyright 2023 by Σταματίου Μαρία ΠΕ80. All Rights Reserved.